9,4
1.169 beoordelingen
Terug naar overzicht
Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-1140-S4b.jpg

Toyotaatjes bouwen op schaal

Veel meer dan een leuke hobby

Dit houten schaalmodel van de Toyota Landcruiser FJ40 is geen commercieel gedreven verdienmodel van een speelgoedfabrikant. Voor Christiaan Jansen is ‘Toyotaatjes bouwen’ veel meer dan een leuke hobby. Het is het eerbetoon van een vakman in hart en nieren aan de meest indrukwekkende auto die hij kent. De uitdaging van het perfectioneren van het model verveelt Christiaan nooit.

‘Woodworking’ in Suriname

Christiaan woonde en werkte enkele jaren in Suriname. Hij ontmoette er zijn vrouw en leerde er zichzelf de edele kunst van ‘woodworking’. In Suriname bouwde hij zijn eerste FJ40-schaalmodel voor een buurtbewoner die zo’n auto met veel liefde restaureerde. De blijdschap die dat eerste schaalmodel aan de ontvanger bracht bleef hangen, zowel bij de ontvanger als bij de maker.

Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-555-S1.jpg
Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-555-S2.jpg
Overal Toyota’s

Speciale waardering voor het merk Toyota had Christiaan niet voordat hij naar Suriname vertrok, maar daar kwam snel verandering in. “In Suriname zie je overal Toyota’s, van gepimpte Corolla’s in de steden, tot oude, gedeukte FJ40’s in het oerwoud. In het oerwoud krijgen de Toyota's enorm op hun donder, maar vaak rijden ze stoïcijns door, zelfs nadat ze op hun dak zijn beland. Het beeld van oude, compleet gebutste FJ40’s die al jaren doorbeulen in dat immense oerwoud blijft me altijd bij. Wát een auto’s.”

Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-1140-S2b.jpg
Zo mooi mogelijk

Eenmaal terug in Nederland bouwde Christiaan in een slaapkamer zelf een cnc-machine. Hij maakt de mooiste dingen, maar voornamelijk nog steeds FJ40’s op schaal. De proporties van het schaalmodel perfectioneerde hij tot een punt waarop je de verschillen met een echte FJ40 met een vergrootglas moet gaan zoeken. “Op internet vind je allerlei 3D-modellen die je als basis kunt gebruiken, maar het duurt even om te bepalen welk model de beste basis is”, legt Christiaan uit. “Bovendien heb ik goede contacten met een bedrijf dat klassieke Toyota’s restaureert.”

Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-555-S3.jpg
Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-1140-S3b.jpg
Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-555-S4.jpg
Ontspannende hobby

“Toen corona uitbrak bouwde ik een kleine webshop waarin ik mijn schaalmodellen te koop aanbood, en tot mijn verbazing was de vraag groot. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Ineens had ik veel werk, dit schaalmodel was echt mijn lifeline.” Toen de musea dit voorjaar weer open mochten, werd de webshop gesloten. “Dat was een opluchting, want een goedlopende webshop is leuk, maar brengt ook druk met zich mee. Nu maak ik ze alleen nog voor mijn eigen ontspanning, of om weg te geven aan mensen die deze Toyota net zo fantastisch vinden als ik.”

Christiaan-Jansen-Toyotaatjes-op-schaal-1140-S4b.jpg
Meer info over de Land Cruiser Meer info over de Hilux Inschrijven Toyota nieuwsbrief