9,4
1.169 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Sebastiaan-van-Luijn-winnaar-goud-zilver - header-dealersites.jpg

Schaatser Sebastiaan maakt dromen waar

Special Olympics: goud én zilver

Schaatser Sebastiaan van Luijn heeft het Sotos-syndroom. Dat is de oorzaak van zijn verstandelijke beperking en lichamelijke uitdagingen. Toch gaat deze grote sportman geen uitdaging uit de weg. Sterker nog: tijdens het Special Olympics Invitational Shorttrack Event in Utrecht pakte hij goud en zilver op het onderdeel shorttrack.

Toyota-Sebastiaan-van-Luijn-schaatser-winnaar-special-olympics.jpg
Groot sportman

Wie Sebastiaan ziet, is snel onder de indruk van zijn grote postuur. Niet voor niets wordt hij ‘de reus van Beverwijk’ genoemd. Sebastiaan heeft het Sotos-syndroom, een genetische afwijking die bij kinderen leidt tot te snelle groei. Op latere leeftijd blijven deze mensen vaak achter bij het bewegen en praten.

“Vroeger begreep ik het niet”, vertelt Sebastiaan. “Ik werd veel gepest met mijn grote lijf en daar ben ik vaak verdrietig over geweest. Maar nu heb ik er vrede mee en heb ik veel lieve mensen om mij heen.”

Stralen op het ijs

Toyota maakte als partner van het evenement het Special Olympics Invitational Shorttrack Event in Utrecht mede mogelijk. Een internationaal sportevenement met 68 deelnemers uit Hongkong, Noorwegen, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en – uiteraard – Nederland. Sebastiaan schitterde tijdens het onderdeel shorttrack. Trots laat hij zijn medailles zien. “Een gouden medaille op de 111 meter shorttrack én een zilveren medaille op de 222 meter shorttrack. Het was dus een geweldige dag.”

Toyota-shorttrack-event-special-olympics-Nederland-03.jpg
Toyota-shorttrack-event-special-olympics-Nederland-01.jpg
Gezocht: grote schaatsen

Eén van de grootste uitdagingen waar Sebastiaan voor staat, is het vinden van de juiste schaatsen. Dat blijkt geen gemakkelijke opgave: hij heeft schoenmaat 53. “Voor mijn schaatsen heb ik gelukkig sponsors gevonden”, vertelt Sebastiaan. “Mijn schaatsclub, stichting Aangepast Sporten Kennemerland, heeft mij daarbij geholpen. Met de Lastige Lijven ToerTocht hebben ze genoeg geld opgehaald om mij aan nieuwe schaatsen te helpen. Daar ben ik ze allemaal heel dankbaar voor.”

Sportieve droom

“Mijn droom is om te schaatsen op de Special Olympics World Winter Games”, vervolgt Sebastiaan. “Helaas gingen de World Winter Games in Kazan niet door. Ik hoop dat ik naar de volgende World Winter Games mag om daar te laten zien wat ik kan op het ijs. En ik wil graag een keer met Ireen Wüst, Kjeld Nuis en Esmee Visser schaatsen. Dat zijn mijn helden.”

Toyota-shorttrack-event-special-olympics-Nederland-02.jpg
Toyota-framerunner-ICE-WISP-shorttrack-event-special-olympics-Nederland.jpg
Sportiviteit en vriendelijkheid

Wie met Sebastiaan praat, krijgt direct ook een glimlach op zijn gezicht. Deze grote man is één bonk enthousiasme, sportiviteit en vriendelijkheid. Niets is voor hem onmogelijk. Met deze instelling behaald hij sportprestaties die eerst onmogelijk leken. Start Your Impossible, dat is Sebastiaan op het lijf geschreven.

Start Your Impossible

Toyota is sinds 2020 trotse partner van Special Olympics. Zo dragen we bij aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen en mogelijkheden krijgt en waarin sport voor iedereen toegankelijk is. Sporten geeft zelfvertrouwen, bevordert het sociale leven en het maakt gelukkiger. Samen met Special Olympics wil Toyota laten zien dat niets onmogelijk is. Dit sluit heel mooi aan bij Toyota’s gedachte Start Your Impossible. Daarmee stimuleert Toyota mensen om hun dromen te volgen. Want als je ergens echt voor gaat, is alles mogelijk. En dat hebben de Special Olympics-sporters laten zien op het ijs!

Toyota-ingang-Vechtsebanen.jpg

Fotograaf: Bart Weerdenburg

Meer info over Start Your Impossible Inschrijven Toyota nieuwsbrief