9,4
1.169 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-onderhoud-airco-in-winter-monteur-man.jpg

Goede airco: prettig én veilig

Zo zorg je voor goed onderhoud

Als de weersomstandigheden in het najaar slechter worden, is het prettig om zeker te weten dat je auto in goede conditie verkeert. Werkt de airco naar behoren? Zijn de autoruiten vochtvrij en goed schoon? Goed onderhoud en tijdige controle aan het aircosysteem kunnen een hoop narigheid voorkomen. Onze expert geeft deskundig advies.

Wat moeten mensen weten over de airco in hun auto?

“De airconditioning in je auto haalt het vocht uit de lucht. Daardoor voelt de lucht koeler aan. Dat kun je goed testen op een warme zomerdag: als je je hand uit het raam steekt, dan onttrekt zelfs warme rijwind vocht uit je hand en ervaar je dus verkoeling. Datzelfde doet de airco in je auto.”

Toyota-onderhoud-airco-in-winter-monteur-dashboard-instellingen.jpg
Hoe onderhoud je zo’n aircosysteem?

“Het is warm aanbevolen om het aircosysteem in je auto elk jaar te laten controleren. Dat noemen we de aircocheck (adviesprijs 19,95 euro). De Toyota dealer checkt dan of het aircosysteem goed werkt en signaleert wanneer er onderhoud nodig is. Simpel uitgelegd: het aircosysteem van je auto is een gesloten systeem. Toch is het onvermijdelijk dat her en der wat gas ontsnapt. Reken op een jaarlijks verlies van zo’n 10 procent. Zonder tijdig onderhoud neemt de effectiviteit van de airco snel af. Het resultaat: beslagen ruiten en slecht zicht. Dat is onprettig en zelfs onveilig.”

Meer info over aircocheck Maak afspraak
Waarom een aircocheck en wanneer een airco-onderhoudsbeurt?

“We adviseren om, naast de wintercheck, ieder jaar een aircocheck te laten doen. Dat betekent dat de Toyota dealer je airco inspecteert en tijdig signaleert wanneer het aircosysteem onderhoud behoeft. Zo’n onderhoudsbeurt houdt in dat we het complete aircosysteem doorlichten, het koudemiddel vervangen en eventuele aanvullende reparaties en onderdelen uitvoeren. Hou er rekening mee dat een aircosysteem gemiddeld elke 3 tot 5 jaar zo’n onderhoudsbeurt nodig heeft.”

Wintercheck
Toyota-onderhoud-airco-in-winter-monteur-vrouw.jpg
Wat is jouw tip over het gebruik van airco?

“Mijn tip van de dag: zet de airco uit op ongeveer 5 kilometer voordat de autorit ten einde is. Dat betekent dat het systeem nog even droge, koele lucht aanvoert. Maar tegelijk voorkom je zo dat er onnodig vocht achterblijft bij de verdamper van het aircosysteem. Teveel vocht kan namelijk schimmel- en bacterievorming veroorzaken en dat kan nare geurtjes geven in het interieur. Vaak lukt het om dat met een opfrisbeurt van de airco te verhelpen, maar in een minder gunstig geval kan het tot kostbare vervolgschade leiden.”

Welke fout maken mensen met het gebruik van de airco in hun auto?

“Wij adviseren altijd: gebruik regelmatig de airco in je auto. Het haalt namelijk vocht uit het interieur. En door de airco te gebruiken, blijft het systeem langer in goede conditie. Inderdaad, het klopt dat je met de airco uitgeschakeld wat brandstof kunt besparen. Maar dat verschil is zeer klein.”

“Over besparen gesproken: goed onderhoud aan het aircosysteem kost tussen de 129 en 200 euro, maar dat is het zeker waard. Een goed werkende airco is zeer belangrijk en waardevol, tijdens bijna elke rit die je maakt.”

Meer info over aircocheck Maak afspraak